Ce este un serviciu de colocare server si cum alegi data centerul potrivit?

Daca vrei sa treci de la gazduirea site-ului pe un sever pe care il imparti cu altii la o gazduire in care sa ai acces total asupra serverului unde este site-ul tau, trebuie sa alegi intre trei variante: Inchirierea unui VPS, inchirierea unui server dedicat sau colocarea serverului propriu.
Toate cele 3 prezinta numeroase beneficii, insa serviciul de colocare are marele avantaj ca serverul pe care este gazduit site-ul este al tau.

Ce inseamna colocare?

Colocarea se refera la pozitionarea propriului server intr-un rack, alaturi de alte servere care se afla intr-o cladire special dedicata furnizarii de servicii de gazduire web. Pur si simplu iti iei serverul, mergi cu el la o firma care ofera servicii de colocare iar acestia se ocupa mai departe de el, oferindu-i energie, adresa IP si banda de internet. O astfel de firma este www.srv.ro.
Practic, colocarea se aseamana extrem de mult cu inchirierea unui server de la un data-center, diferenta fiind ca serverul nu este inchiriat, este al tau.
Acest lucru prezinta foarte multe beneficii, mai ales daca reprezinti o companie foarte mobila, care se muta destul de mult si isi schimba partenerii destul de des.
In primul rand, iti poti imbunatati frecvent puterea serverului. In cazul in care simti ca acesta se misca mult prea incet si vrei sa ii oferi un upgrade, cumperi piesa de care ai nevoie, mergi la sediul data center-ului si schimbi piesa, fara un cost suplimentar. Acest lucru este posibil si in cazul inchirierii unui server, insa de cele mai multe ori presupune un cost mai mare la abonamentul lunar.
Un alt mare avantaj al serviciului de colocare este faptul ca toate programele instalate pe server sunt ale tale. Astfel, in cazul in care vrei sa te muti la un alt provider de servicii de colocare, nu trebuie sa treci prin transferuri costisitoare de date. Pur si simplu iti iei serverul si il duci in cealalta locatie, unde va functiona instant, fara prea mari batai de cap.
La fel ca si in cazul serverelor dedicate inchiriate, optand pentru colocare ai acces total asupra serverului, de oriunde exista o conexiune la internet. Astfel, angajatii companiei tale pot sa controleze serverul fara sa fie nevoie de prezenta lor fizica in locul unde este acesta.

Cum alegi data centerul potrivit pentru colocarea serverului tau?

Exista din ce in ce mai multe data centere in Romania si majoritatea ofera solutii foarte interesante, care iti protejeaza serverul si asigura uptime de pana la 100%. Pentru a lua cea mai buna decizie in momentul in care te gandesti sa cauti o astfel de solutie, trebuie sa tii cont in primul rand de uptime si de variantele disponibile pentru energia electrica, in asa fel incat sa te asiguri ca serverul tau va fi functional tot timpul.
De asemenea, trebuie sa te asiguri ca in cladirea in care este colocat serverul exista elemente de siguranta, precum senzori de fum, alarme de incendiu si o temperatura optima pentru functionarea sa, toate acestea administrate de o echipa de It-sti bine pregatita.
Daca toate aceste detalii sunt asigurate si daca parerile despre data centerul ales de tine sunt foarte bune, atunci pretul este ultimul element de care trebuie sa tii cont. Alege un pret cat mai mic, dar asigura-te ca acesta acopera absolut toate necesitatile pe care le ai in ceea ce priveste colocarea.

Tags:

Comments are closed.